21. juni 2010

Den nye trenden innen foto: Foku

Intensjon
Jeg tillater meg å lansere en ny sjanger innenfor fotografi som jeg kaller foku. Ordet er en sammensetning av foto og haiku.

Bakgrunn
Haiku er en diktsjanger fra Japan. Den har veldig stramme rammer både på form og innhold. Blant annet skal det, i alle fall på japansk, være nøyaktig 17 stavelser, og det skal blant annet inneholde en antydning om en årstid, men uten å nevne selve årstiden. Å skulle skrive et haikudikt for første gang handler mye om å gå inn i prosessen vel vitende om begrensningene, og første kladd må gjerne klippes og kuttes for å oppnå den korrekte formen (slik et bonsai-tre klippes til for å bli helt riktig, en annen østlig "kunstform"). Når diktet er ferdig gjenstår det ofte som noe naturlig, og kan fort virke litt tilfeldig. Men de beste haikudiktene er treffende øyeblikksbilder, ikke sjelden uten eksistensiell dybde. Det handler ofte om dagliglivet, rutiner og det helt vanlige, mennsker og natur.

mangt minnest eit menneske 
når kirsebærtreet blømer 
igjen 

(av Basho, gjendiktet av Paal Helge Haugen)
Ofte har jeg tenkt at de beste fotoene har mye til felles med et godt dikt. I mange tilfeller kan du ikke helt peke på hva som er godt med et bilde, og det samme kan man si om dikt. For min egen del liker jeg aller best dikt og bilder som forblir uløste over tid. Man kan peke på virkemidler og effekter, men likevel er det noe der man ikke helt kan få tak i.

Jeg fascineres over hvordan nettopp begrensningene i haikudikt-skriving er det som er med på å forløse og frigjøre kreativitet. Og jeg har ofte tenkt at de beste bildene er som dikt. Og man vet at andre har hatt suksess med å stille opp regler for en kunstform, f.eks. Lars von Triers dogmefilm-regler. Mye godt kommer ut av begrensninger.

Reglene for foku
Derfor introduseres altså nå foku. Foku er haiku-fotografi, og de begrensningene som er satt er inspirert av begrensningene i haiku-diktning. Her kommer de:

1. Bildet skal være kvadratisk og i svart-hvitt (og gråtoner).
2. Bildet skal ha ett hovedfokus, som skal være plassert i forhold til tredjedelsregelen.
3. Motivet skal antyde en sammenheng med eller en tilknytning til noe i eller utenfor bildet.
4. Bildet skal inneholde minst ett menneskelig eller menneskeskapt element.
5. Bildet skal inneholde minst ett naturlig element.


Dine bidrag
Jepp, en ny fotosjanger er født. Det blir spennende å se om den slår an. Jeg foreslår at foku er et intetkjønnsord, og at det referer til både prosessen og selve resultatet. Med andre ord kan man snakke om at man driver med foku, og man kan samtidig be noen om å se på et foku som man har tatt.

Har du noen bidrag å komme med, så publiserer jeg dem gjerne. Send dem i så fall til jan.tore.noreng og så kommer krøllgreia, med gmail.com etterpå.

Posted by Picasa

0 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails

Sist oppdaterte av favorittene

Follow this blog with bloglovin

Follow Notater fra utposten Follow Notater fra utposten

Følgere

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP