31. oktober 2009

Nytt fotonettsted

Mitt fotogalleri er nå offisielt åpnet. Der kan du se serier av fotografier uten alt det unødvendige pratet som følger med denne bloggen. Sjekk det ut. Bruk categories i menyen for å velge kategori av bilder. Lenken kommer her...

NorengFoto.

For å komme tilbake til Notater fra utposten: Velg blog fra menyen.

Huskeregelen som gir deg bedre bilder


MOTIV - ekstra sikkerhet for bildet ditt

I en tidligere post skrev jeg om en huskeregel på engelsk, EDFAT, som man kan gjennomgå i hodet når man står der med kameraet og har et motiv foran seg. Mitt norske forslag var DATIV, men her er en forbedret versjon. Hvis du kan huske bokstavene M, O, T, I, og V (skjønner du?) når du er klar til å fotografere, så vil alt gå så mye bedre. Bokstavene hjelper deg til å huske fem aspekter ved komposisjonen din:

  • M - Makro og utsnitt (kan jeg framstille motivet ved hjelp av en liten del av det - et lite utsnitt?)
  • O - Oversiktsbilde (er det et oversiktsbilde som er best, og hvor mye av omgivelsene bør jeg inkludere?)
  • T - Tid (hva slags lukkertid er best? Er det noe som tilsier at spesielt lang eller kort lukkertid gir et mer interessant eller talende bilde?)
  • I - Innramming (er det noe som kan fungere som naturlig innramming av bildet, noe jeg kan fotografere gjennom, eller noe jeg kan plassere i kantene?)
  • V - Vinkel (hvilken vinkel er den mest interessante, uventede eller gir det beste bildet?)

Se så! Husk M.O.T.I.V. og det vil gå deg godt i fotoverdenen.

Oktobers beste bilde




Ikke det beste bildet i oktober. Muligens det femte beste? Rundt der?

Oktober har vært lang. Så lang at jeg føler det som om jeg har tatt bilder i et helt år. Det var dessuten veldig vanskelig å kåre mitt eget beste bilde for måneden, for jeg synes jeg har mange. De fleste av perlene (i mine egne øyne, i alle fall, og dette er jo en konkurranse av og for kun én person - meg) har jeg allerede publisert, også den som jeg synes er aller, aller best. Du finner det i dette innlegget, det aller første bildet. Jeg har besøkt Budapest og fikk mange fine bilder der. Jeg har brukt makro-objektivet på moloen, mange fine bilder. Aurora kom på besøk, mange fine bilder. Og så tok jeg kameraet med meg for å fotografere fyrlykta. Fine bilder. Jeg har vært heldig.

Bildet over er fra flyplassen i det vi forlot Budapest tidlig en morgen midt i oktober. En fin dis lå over betongen, og flyene virket som mekaniske dinosaurer som hadde gått seg bort i tåka. Jeg oppdaget dette bildet egentlig først nå. Det er det beste av de jeg ikke har brukt her i Notater fra utposten. Jeg liker dybden i bildet, og at konstruksjonen i forgrunnen ligner på et stort dyr. Vi tok buss ut til flyet vårt, og denne scenen fotograferte jeg gjennom vinduet.

30. oktober 2009

National Geographic vil ha bildet ditt (innen i morgen)

I morgen er siste frist for å sende inn fotografier til National Geograpics internasjonale fotokonkurranse for 2009. The Guardian har laget et galleri på ti bilder for å vise noen av de innsendte bidragene. Hm. Tror jeg avventer deltagelse enda ett år, jeg.


29. oktober 2009

Ut til fyret (HDR) 2






Flere bilder fra turen min ut til "løkta" i Mefjordvær. Det ble åtte til sammen, som finnes på Flickr ved å følge denne lenken.

Det fine med dette lille prosjektet, i tillegg til at jeg er voldsomt fornøyd med bildene og at jeg virkelig føler at jeg begynner å få HDR-arbeidsgangen inn i hendene, er at jeg gjennomførte fotoprosjektet nettopp slik jeg hadde planlagt. Jeg tenkte gjennom hva motivet skulle være, at det skulle være HDR, tok med meg stativet og riktig objektiv, og gikk av gårde. Vel framme sjekka jeg forskjellige vinkler, og det aller første bildet jeg tok er sannsynligvis det beste. I tillegg har jeg ikke beskåret noen bilder, bortsett fra litt sånt som må bort når man retter opp horisonten. Fornøyd i dag, ja!

Posted by Picasa

Ut til fyret (HDR)


Turen i dag gikk opp lyktestien og ut til "løkta" på andre siden av Knuten. Målet var HDR-fotografier av den lille fyrlykta som står der og blinker når det er mørkt. På veien møtte jeg resten av hobbyfotografene i Mefjordvær. De satt på svabergene og tok bilder av bølger. De fikk seg et sjokk når jeg hilste, for de var så opptatte av arbeidet at de ikke merket at jeg kom. Selv fikk jeg en rekke fine bilder. Bare noen av dem er ferdigredigert, men det ser bra ut. Så bra at jeg ikke klarer å la være å blogge om det allerede nå.

Posted by Picasa

Og han så at det var godt



Ikke så mye å skrive om at man skifter logo, kanskje. Etter litt prøving og feiling fant jeg ut at det var best å kjøre litt enkelt. Zen, lissom. Og dette enkle bildet av horisonten er en av mine egne favoritter. Tatt nærmest fra stuedøra, uten noen særlig dramatikk, og så har det så mange flotte skygger og farger. Absolutt utkant og lenger ut på landet!

28. oktober 2009

Konflikten i Pakistan i bilder

Jeg lenket til fotojournalistikk i artikkelen Absolutt fabelaktig fotojournalistikk: På rett sted til rett tid, og her kommer det enda mer. Disse bildene, 36 stykker totalt, dekker konflikten i Pakistan. Bilder koblet til journalistikk er jo egentlig ment å skulle dekke nyheter og aktuelle emner, og med tiden fungere som historiske dokumenter, men i tillegg er flere av dem ordentlig gode. Ikke så rart. De fotografene som dekker sånt som konflikten i Pakistan for de store magasinene, har vel noe å fare med. Artikkelen i sin helhet, med alle 36 bildene finnes på nettstedet Boston.com, her.

Mine favoritter, derimot, kan du finne i listen under. Ingen blodige scener, ingen våpen, ingen sinte ansikter, ikke noe vold. Jeg lover. Bare fotografier som jeg synes er gode, uansett hvor de er tatt og hva de skal forestille.

Pakistanske skolebarn gjør seg klar til å synge nasjonalsangen
Azmatullah venter
Sjekk skjegget

Fine bilder, selv om området dessverre er hardt rammet av konflikt og voldsutøvelse.

DATIV hjelper deg med motivet


Nikon D80: 195mm, 1/20s, f5.0, 100 ISO

 Dagens opplasting på Flickr var fra en molotur i forrige uke. Da tok jeg med vilje med meg mitt Sigma 70-300mm-objektiv for å fotografere detaljer. Objektivet er bra til tele og til "litt stor" makro, og krever stativ stort sett hele veien hvis lyset ikke er à la sommerdag eller man bumper opp ISOen skikkelig. Til det daglige har jeg ikke noe bruk for det, så jeg er nødt til være bevisst når jeg tar det med meg på tur.

OBS! OBS! Resten av dette innlegget er oppdatert. Se heller her for en enda bedre huskeregel!

Snakket om det for elevene på Kulturskolen i dag, og kan kanskje bringe det på bane her også. Jeg har strevd med å oversette huskeregelen EDFAT til norsk. Den engelske versjonen brukes når man står ovenfor et motiv, og skal hjelpe deg som fotograf til å tenke over andre måter å tilnærme deg motivet på. Huskeregelen EDFAT står for Entire, Detail, Framing, Angle og Time, og det nærmeste jeg har kommet så langt, på norsk, er DATIV:

D - Detaljer (Noen detaljer som det er verdt å fokusere spesielt på?)
A - Alt (Er det helheten som er viktig?)
T - Tid (Kan kortere eller lengre lukkertid være aktuelt?)
I - Innramming (Finnes det en måte å "ramme inn" motivet på?)
V - Vinkel (Hvilken vinkel er den beste?)

Hvorfor er det viktig å tenke over disse tingene? Jeg antar det er flere hobbyfotografer enn meg som har en tendens til å bevege seg for raskt bort fra et motiv som kanskje har mer spennende på lager. Vi står gjerne opp og ned og tar bildet vårt, og går så videre. Huskeregelen skal hjelpe oss til å tenke oss litt nøyere om. Gjennomgår man alle spørsmålene i hodet mens man har motivet foran seg, så sikrer man i alle fall at man ikke går glipp av mulige innfallsvinkler som kunne vært fruktbare.

DATIV, altså. Husk det neste gang du fotograferer. Om jeg bare kunne ha kommet på en måte å få huskeregelen til å bli MOtiv i stedet for. Det hadde vært enklere å huske. Kanskje noen har noen forslag?

Posted by Picasa

27. oktober 2009

Stå litt nærmere stuevinduet, kjære



Så her om dagen, etter å ha gjort et dypdykk i arbeidet til Irving Penn, som nylig døde, endte jeg opp voldsomt inspirert. Da min bedre halvdel (sier man fremdeles sånt?) kom hjem fra jobb hadde jeg fremdeles nok dagslys, antok jeg, til å ta noen portretter. Jeg beordret henne med andre ord sporenstreks til å kle seg i noe enkelt og gjøre seg klar for å foreviges. Dama reagerte relativt rolig og behersket, og hadde til og med svar på rede hånd når jeg ba henne finne ett eller annet objekt som kunne være med på bildet. Metall-øredobbene ville kanskje gjøre susen? Ja, det synes jeg.

10% av bildene endte opp med å være gode nok. En av lærdommene jeg har tilegnet meg etter seansen er å skyte portretter ved med mindre blenderåpning. Mange av bildene, også noen som ellers så veldig lovende ut, måtte forkastes fordi øynene ikke var skarpe. Som alle vet er det alfa og omega, og alle de andre greske bokstavene i mellom, når man lager portretter. Uansett, noen bilder ble temmelig bra. Dama er førti, men tar seg jo fremdeles temmelig godt ut!

Jeg mangler studio og alt som hører til, og må nøye meg med det som finnes av available light - noe som blir mindre og mindre etter hvert som vi nærmer oss høsten. Men nød lærer naken kvinne å spinne, så jeg finner vel på noe. Jeg vil nemlig ta flere portretter. Først må vel ungene til pers, men så er det bare å melde seg.

De andre portrettene mine kan du finne blant annet her.

Posted by Picasa

Absolutt fabelaktig fotojournalistikk: På rett sted til rett tid

Noen ganger handler det rett og slett om å være heldig. Eller for proffene: Å være svært forutseende og deretter veldig, veldig heldig. Lenken under fører til 33 bilder som alle er eksempler på

absolutt fabelaktig fotojournalistikk.


25. oktober 2009

Haiku om å løpe på glatt asfalt i mørket (hvor likt livet!)



Fjæra løftes
kjølig kveldsluft puster
isen glitrer, stjernespeil

Posted by Picasa

Zen for øyet


Jetty : Originally uploaded by Pic@

Minimalistisk svart/hvitt-fotografi på Flickr. Nyt!

24. oktober 2009

Å fotografere det stygge

Jeg tror det vi vanligvis assosierer med et godt bilde er noe som er vakkert. Blomster, solnedganger, søte småjenter og flammende nordlys. Sånt som bekrefter at det finnes kjærlighet og lykke, og at verden er et godt sted å være. Jeg har selv tatt mange sånne bilder, og kommer til å ta mange fler. Det vakre er viktig, og at mennesket er i stand til å se noe som vakkert taler til vår fordel.


Vakkert! Hurra!


Denne artikkelen i ChinaHush forteller om og viser fotografiene til Lu Guang som har vunnet en pris i USA for et dokumentarfoto-prosjekt "Pollution in China". Bildene har virkelig stygge motiver, men er usedvanlig flotte. Så hva er det da som gjør at vi kan like fotografier som er i den andre enden av skalaen? Selv har jeg en forkjærlighet for alle typer forfall. Se bare her, her eller her. Jeg liker at gode fotografier kan omhandle det stygge, kanskje fordi det er viktig å erkjenne at det også finnes død, forfall, rust, råttenhet, korrupsjon og forurensning. Er det fordi det skaper kontrast til alt som er vakkert?


Stygt! Æsj!

Kanskje har det noe med kunst å gjøre? Jeg vet egentlig ikke helt, og klamrer meg til min egen subjektive oppfatning: Når det funker, så funker det. Kanskje er det alt jeg kan?


Meteorittnedslag i Mefjordvær (nesten)



Det ble nordlys igjen i kveld. Ikke like bra som i går, men ikke så verst heller. Jeg fikk noen praktbilder i går, så i kveld kunne jeg eksperimentere litt. Stjerneskuddene haglet i kveld. De var jeg ute etter i går, men fikk ingen. I kveld så jeg fem-seks av dem, og to-tre var ordentlig store. Det er nok restene av orionidene, en årlig meteorittsverm, jeg har sett. Det virket nesten som om de strøk rett over hodet på meg, og jeg kikket uvilkårlig etter for å se om de traff noe når de landet. Noe de selvfølgelig ikke gjorde. Brant opp i atmosfæren, alle som en. Men hadde vi fått et meteorittnedslag i Mefjordvær så hadde jeg altså vært der med kameraet. Det ville vært et scoop.

Men altså ikke i kveld.
Posted by Picasa

23. oktober 2009

Ti tusen under panseret - på tide med service


Jeg skrev i et tidligere innlegg at bilde nr. ti tusen raskt nærmet seg på mitt Nikon D80. Det er nå i boks, og ble til alt overmål tatt av noen som lånte kameraet. Vi hadde en liten svart-hvitt fotoøkt i kulturskoleregi, og noen av elevene hadde ikke med seg sitt eget utstyr, så da fikk de låne mitt. Her er bildet. Mange av svart-hvitt bildene til ungdommene ble veldig bra, mange av dem kan ses her, i Berg kulturskoles Flickr-gruppe.

Ti tusen bilder. Egentlig er det rart å tenke på. Det er ganske mye. Og det er klart at jeg har blitt en bedre fotograf på disse ti tusen eksponeringene, på samme måte som David Beckham stadig blir bedre til å skru ballen rundt muren, for hver av de utallige gangene han trener på nettopp det. Ti tusen fotografier. Tatt i syv land og i internasjonalt farvann. Av mennesker, dyr, gjenstander, landskaper og fenomener. Fra by og land og hav. Makro og vidvinkel, i fullt dagslys og i mørke. Med og uten stativ. Jeg har til og med hatt kameraet hvilende på rattet på bilen mens jeg kjørte.

Jeg leser om fotografering og jeg tenker på fotografering. Jeg diskuterer fotografering med folk, men egentlig for sjelden. Hva ønsker jeg å fotografere sjeldnere? De klassiske Senja-motivene. Hva ønsker jeg å fotografere mer? Mennesker. Jeg ønsker å bli bedre til å planlegge og sette opp lyset, og til å fange uttrykk i kropper og ansikt.

10000. Og jeg tror det er på tide med en av tre check & clean hos Nikon. Det er noen flekker på enkelte bilder, og jeg tror ikke det er objektivene. Dessuten vet jeg at jeg har skrudd av objektivet med kameraet på. Det er dumt, for når brikken inni er ladet av strøm, så trekker den til seg tilgjengelig støv i luften. Men alt utstyr trenger vedlikehold, så det er greit.

Fargespill over Nord-Senja (nordlysbilder)





Jeg blir aldri helt vant til nordlyset. Å ta bilder av det er en takknemlig oppgave. Andre fenomener man tar bilde av varer et lite øyeblikk, og når du er ferdig med å fotografere så står du igjen med bildet, men ikke opplevelsen. Du var nemlig opptatt med å fotografere. Slik er det ikke med aurora. Når først kameraet er stilt inn og festet på stativet, så er det bare å sikte og klikke. Med f.eks. 30 sekunders lukkertid har man 30 deilige sekunder som man kan bruke til bare å nyte showet. Mens bildet behandles - støyfjerning og diverse, det tar litt tid - kan man flytte på stativet og komponere et nytt bilde. Straks kameraet er klart igjen: Klikk, og dans rundt i auroralys!

I går kveld var virkelig magisk. Mye rødt, som man kan se av bildene. Håper på samme visuelle underholdning i kveld.

Flere nordlysbilder (alle fra i går kveld og flere) finner du her.
Posted by Picasa

18. oktober 2009

Showdown: Budapest vs Mefjordvær. Hvem vinner?

Hjemme igjen. Fra sentrale Europa til utposten min igjen. Det er på sin plass med en sammenligning:




 Budapest (over) vs Mefjordvær (under)



Budapest har art nouveau <---> Mefjordvær har bare nåvva (hjørnet)Budapest skårer og leder 1-0.

Budapest har boulevarder (köruts) <---> Mefjordvær har moloen.
Overraskende poeng til Mefjordvær. Moloen er en stjerne som skinner sterkt i bygda vår, og her gjør den seg gjeldende! 1-1.

Budapest har delikatesseforretninger og gulasj <---> Mefjordvær har Evelyns fiskekaker og boknafesk
Kakelivet i storbyen er en frist for øyet, og kulturen går langt tilbake, men fiskekulturen i Mefjordvær går enda lenger tilbake enn til slutten av 1800-tallet. Evelyns fiskekaker og boknafesk er også langt sunnere mat. Overraskende, men Mefjordvær går opp i ledelsen: 1-2!

Budapest har broer <---> Mefjordvær har ... moloen
Budapest har mange og vakre broer over vannåren sin, og Mefjordvær må nok en gang trå til med moloen. Men den går ikke. Poenget med moloen er allerede oppbrukt, og selv om vi er glad i den, og selv om noen hevder at den en gang var Nord-Europas høyeste, så kommer den til kort denne gangen. Igjen er det uavgjort: 2-2.

Budapest har Donau <---> Mefjordvær har havet
Donau, eller Duna, som ungarerne sier, er et knallsterkt kort. Renner gjennom Europa. Har betydd enormt for de som bor i nærheten av den. Selve livsblodet til Europeerne. Men til tross for alle disse poengene, så spiller det liten rolle når man sammenligner med selve havet. Ursymbolet for livet og døden. Skaper av rikdommer og utslokker av liv. Bare havets enorme symbolverdi i lyrikk verden over, er nok til å tømme Donau for mening. Det står 2-3, og favør Mefjordvær.

Budapest har shopping <---> Mefjordvær har kontemplasjon
Svakt av Budapest. Shopping er vel og bra, men gir ikke livet mening (seriøst, det gir ikke livet mening!). Mefjordvær har mulighet for stille ettertenksomhet, enten under nordlyset om vinteren eller i fjæra, til bølgenes rytmiske brus. Poeng Mefjordvær!


Konklusjon og oppsummering:
Og med dette ebber kampen ut i en overbevisende seier til Mefjordvær, som tar også denne kategorien. Det ender 4 til Mefjordvær og 2 til Budapest. Budapest var på forhånd tippet som seierherre, men forståsegpåerne kan ha undervurdert et sterkt lokalmiljø og mange skjulte skatter som folk vanligvis ikke tenker så nøye over. Budapest har mye å by på, ingen skal nekte for det, og kan være verdt å ta i øyesyn. Men uttrykket "borte bra, men hjemme best" er fremdeles sant. Gratulerer med seieren, Mefjordvær!


Rulletekst (Exit Budapest)



Det var det fra Ungarn og hovedstaden Budapest for denne gangen. I skrivende øyeblikk sitter fjortisene og jeg på flyplassen i Wien og venter på å bli fraktet til Oslo. Det er noe med Budapest, synes jeg. En falmet skjønnhet som fremdeles holder hodet høyt fordi hun fremdeles har masse å by på. Været har ikke vært topp, og kan best beskrives som vått og kaldt. Det har rett og slett pirret melankolien. Brostein tar seg derimot veldig godt ut i regn. Nå bærer det hjem til Norge, og det er helt greit (slik det alltid er etter en reise). Håper ikke de der hjemme forsmår de temmelig dårlige gavene jeg har med hjem. Det er sannsynligvis et godt tegn at jeg tenker på å reise tilbake.

Bildet viser Budapests eldste bro, Lenkebroen. Den er dekorert med to løver i hver ende, beskyttere av byen. Som om vi har hatt noe vondt i sinne.
Posted by Picasa

17. oktober 2009

Nikon - Connecting People



Jeg går rundt i Budapest med fjortisene, og mens de er inne på klesbutikker, så bedriver jeg sjenert street photography. Jeg bruker folk som kulisse for å få til denne snedige fifty-fifty komposisjonen, hvor menneskene åpenbart er mindre viktige enn veggen med grafitti. Jeg tar bildet, og senker kameraet, akkurat tidsnok til å se denne jenta som jeg nettopp har gjort til bokeh, smile verdens mest strålende smil mens hun viser fram sin egen Nikon. Kampklar, som meg. Ute etter det perfekte motivet. På Budapests grå boulevarder.

Så dum jeg er. Mennesker er aldri mindre viktige.

Posted by Picasa

Budapest #10


Budapest #10
Originally uploaded by n0reng

r a i n p a n t h e r (Pro User) says:

spot on 100% Budapest feeling - take it from a native.

Artig at r a i n p a n t h e r liker det, spesielt siden han bor (har bodd?) i byen. Det var de regnvåte brosteinene jeg var ute etter. Veien fører forresten direkte inn i det jødiske kvarteret i Budapest.

16. oktober 2009

Over Donau


På toppen av St. Stefanbasilikaen, etter mange, mange, mange trapper, ble vi møtt av en storslått utsikt i 360 grader. Budapest lå for våre føtter, bokstavelig talt. Det regnet ikke i dag, men det var grått, i alle fall på begynnelsen av dagen. Vi hadde timer å slå i hjel, for planen var å være på Buda-siden av Donau når det var mørkt.


På innsiden av nevnte kirke - Budapests største - var det barokke omgivelser som møtte oss. Gud, I presume. Høyt der oppe, blant bladgull og kjeruber?



Utsikten fra Fiskerbastionen var upåklagelig. Her ses det ungarske parlamentet, en flott bygningsmasse. Vilde mente det måtte ha vært "et herk" å bygge det. Vi spiste på et døgnåpent pannekakested som het Nagyi Palacsinázója, og oppdaget deretter en herlig, liten kafé/restaurant som het Marvelosa. Dit skal i alle fall jeg tilbake neste gang jeg er i byen. Den avgjørelsen tar jeg bare basert på stemning alene, for vi spiste ingenting der.

Posted by Picasa

15. oktober 2009

Romantikk i Teheran

Og nå til noe helt annet: Romantikk i Teheran.

Syntes bare denne billedserien av den iranske fotografen Kian Amani var verdt å legge merke til. Den er både gledelig og trist. Gledelig, fordi det er fint å se kjærlighet blomstre i et så tilknappet samfunn som det (man hører at det) iranske (er). Trist fordi det er tydelig at myndighetene legger stor vekt på kontroll.

Billedserien starter med et ungt iransk par. Han er kledd som en hver globalisert ung mann, hun i hijab, jeans og basketballsko. Tildekket, slik kvinner i denne delen av verden gjerne forventes å være, men med dongeribuksene, femtitallets fremste opprørssymbol. Etter hvert i billedserien nærmer en uniformert mann seg, spør etter hvert om papirer, og ender opp med å ta med seg det unge paret.

På det siste bildet i billedserien sitter et nytt ungt par på den samme benken. Kvinnen lener seg mot mannen, og stryker ham ømt over kinnet. Kjærligheten overlever. Helt til det uniformerte romantikkpolitiet er tilbake for å håndheve det iranske presteskapets krav om sømmelighet foran glede, frihet, kreativitet, kjærlighet, liv.


Boulevards of Budapest


Jentene har shoppa i dag. Jeg har tatt dem med meg ned Andrassy Utca, som er en del av området her i Budapest som står på UNESCOs verdensarv-liste. En bred aveny, full av trendy designerbutikker og herlige gamle byggverk. Alt i byen er i fra slutten av 1800-tallet, i alle fall i følge turisthåndboken. Det var nok Budapests gyldne tidsalder. Jentene var uimponerte over toppdesignerne, og følte seg ikke fristet til å stikke innom Louis Vuitton eller noen av de andre, kanskje fordi ingen av oss sannsynligvis ville hatt råd til noe.



Vi har vandret i Vati Utca, turiststrøket, likt turiststrøk i andre byer, gågater, fjorten på dusinet-suvenirsjappene, de dyreste kaféene. Det har regnet og det har blåst, og jeg har båret rundt på stativet i hele dag uten å egentlig ha fått bruk for det. Selv om Budapest er på den ukoselige siden denne uka (det loves rundt 20 grader og solskinn straks vi har dratt hjem igjen...), så synes jeg alltid det er spennende å speide etter arkitektoniske detaljer, slik som det flotte taket på bygningen på bildet over. Skulle ønske jeg var bedre på den slags. Arkitektur. I går lærte jeg uansett forskjellen på Art Nouveau og Art Deco. Du trodde kanskje at det var det samme?



I morgen: Kultur. Vi skal over på Buda-siden, og skal faktisk ta elva i øyesyn for første gang. Du vet, Donau. Den brede vannåren gjennom Europa. Håper på bedre vær - og hvis været blir som i dag - langt mer dramatiske himler. Dessuten skal det være et pannekakested i Buda som visstnok er bra. Vi får krysse fingrene. Deretter krysser vi elva.
Posted by Picasa

Hvor er Poirot?











Novotel Budapest Centrum Hotel er et stykke Art Nouveau-mesterverk. Hercule kunne ha vandret inn her når som helst og forlangt å få se liket.

   "Det er er i tredje etasje, monsieur..."
   "Nuvel. Hva venter de på. Vis vei."
   "Nå mener De. Skal vi ikke vente på..."
   "På politiet? Mens åstedet sakte blir kaldere og stadig mer forurenset av dufuser som Dem selv, som valser omkring uten anelse om hva de gjør? Vente på politiet, sier De! Så morderen trygt kan slippe unna det nett som jeg - Hercule Poirot - akter å snøre sammen rundt ham. Eller henne..."
   "Hercule! Er det virkelig Dem som står her i hotellresepsjonen! Kanskje De kan forklare hva alt dette oppstyret skal bety?"
   "Mademoiselle Hungerford! For et sammentreff! Tenk å treffe Dem her..."
   Etc. Etc.


14. oktober 2009

Nikon D3s: Kameraporno for fotofolket

Foto.no melder at Nikon nå har presentert flaggskipet D3s for pressen, og for fotoentusiastene er det bare å begynne å sikle, drømme, kanskje til og med spare. Prislappen er - kremt - kroner 45.990, så mellom D3s og meg kommer det nok kun til å være et platonisk forhold. Nikon har på sine hjemmesider lagt ut bilder tatt med det nye utstyret. Ett av salgsargumentene er at kameraet skal være utrolig lysømfintlig (bildet i lenken over er forøvrig ISO 12800), og fungere fint under lysforhold hvor de fleste andre er nødt til å pakke sammen. Ett annet argument er muligheten for opptak med HD-film.

Ok, jeg skal innrømme at jeg har vurdert nytt kamera, men de jeg har kikket litt sånn ekstra på har vært brukte D300. D3s fortjener jeg ikke ennå.

En annen ting er selvfølgelig at herligheten legges ut til salgs 27. november. Farlig nær bursdagen min!


13. oktober 2009

Fotomål i Budapest

  •  Parlamentet by night, ganske opplagt egentlig (se bildet). Ligger der og speiler seg i vannet og er deilig. Nygotisk stilblanding på Pest-siden
  • Broene, i alle fall den eldste, Kjedebroen, med løver som liksom verner byen
  • Muligens Helteplassen
  • Den store jødiske synagogen
  • Det store markedet
  • St. Stefans basilika
Det er klart man kan reise til en viktig by i Europa fast bestemt på å ta gode bilder, men uten noe klart mål. Jeg gjør det også. Bare at jeg har noen punkter å krysse av på sjekklisten også. Noen sånne bilder er fotografens turistfeller, fotofellene, sånn som Parlamentet. Det finnes massevis av sinnsykt kule bilder av bygningen. Og jeg skal også bidra.

Related Posts with Thumbnails

Sist oppdaterte av favorittene

Follow this blog with bloglovin

Follow Notater fra utposten Follow Notater fra utposten

Følgere

Blogglisten Bloggurat

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP